Islandske sager

90,00 kr.

ISBN N/A
Årstal 1963
Udgave 1
Type Hæftet
Stand Slitage grundet opbevaring.
Bemærkning Forord af Peter P. Rohde

 

Beskrivelse

Kategori(er): Skønlitteratur
Emne(r): roman, saga, klassiker
Forfatter(e): Laxdælasaga


Islandske sager

Laxdæla saga (norrønt) eller Laksdøla saga og Sagaen om laksdølene er en islændingesaga skrevet mellem 1230 og 1260. Historien foregår på det vestlige Island, og følger en slægt gennem syv eller otte slægtsled i årene før og efter år 1000. Hovedhandlingen ligger i sjette generation: det tragiske og destruktive trekantdrama mellem fosterbrødrene og fætterne Kjartan og Bolle, som begge elsker Gudrun, og som begge dør på grund af kærlighedsrivaliseringen. Sagaen er blevet beskrevet som “en af de største kærligstragedier i nordisk litteratur, skildrer med psykologisk dybsyn og stor litterær kunst“, og “dens beskrivelser afslører også indflydelse fra ridderdigtningen som var blevet oversat fra franske originaler under kong Håkon den gamle af Norges styre af i 1200-tallet.”

Man antager at rammen for historien er autentisk, med sine ægteskab, drab og med autentiske personer, mens detaljerne og personenes motiver er opdigtet.

Flere har påpeget at sagaforfatteren har blandet rundt i kronologien, både i forhold til tekstens indre logik, og i forhold til andre kendte begivenheder. Forfatteren “har ordnet kronologien udfra to faste punkter, indføringen af kristendommen på Island, og Olav den Helliges fald. Men han har ikke været klar over, hvor lang tid det var mellem disse hændelser.”

Sagaens tydelige inspiration fra høvisk litteratur kommer både til udtryk i hovedintrigen med dens tragiske kærlighedsmotiv, og i detaljerne. “Udover i 1200-tallet var den europæiske ridderdigting kendt i Norden og opnået for en ny verden, fyldt af luksus og pragt, og med en forfinet, høvisk adfærd, kurteisi, der kvindegunst var drivkraften bag heltemodige handlinger.” Forfatteren “har haft sin glæde af fantasierne, der føles som om der er længsel i ham: mod større land, fester, ridderskab.” “pomp in arms and armour and dress, splendour in physical beauty and manly prowess [mot el. dyktighet]”. Men fortællingens kerne er islændingesagaens; det høviske er mest mærkbart i det ydre.

Køb denne bog nu. Billig pris. Køb “Islandske sager – ”  af  Laxdælasaga brugt. (ISBN: N/A)
Bogen er Skønlitteratur og omhandler blandt andet roman, saga, klassiker